Budowa chłodni to jedno z najważniejszych zadań przy budowie zakładu przetwórstwa spożywczego. Do tego musi to być zazwyczaj chłodnia dość duża, z kilkoma pomieszczeniami, w których można dowolnie regulować temperaturę a także wilgotność. W Polsce jednym z liderów na rynku profesjonalnego chłodnictwa, jest firma Lodos. Może ona pochwalić się szeregiem zrealizowanych inwestycji, w tym także dla bardzo znanych klientów. Budowa chłodni w przypadku zakładu przetwórstwa spożywczego jest konieczna z wielu powodów. Po pierwsze, jeśli zakład przetwarza mięso, musi w odpowiednich warunkach przechowywać surowce mięsne, takie jak tusze, półtusze albo gotowe elementy. Poza tym warunków chłodniczych mogą wymagać także inne surowce. Wyprodukowane wyroby także mogą wymagać odpowiedniego, czasem szokowego schładzania i przechowywania ich w bardzo niskich temperaturach. Budowa chłodni wiąże się z koniecznością dobrania odpowiedniego systemu chłodzenia. Musi mieć on także zasilanie awaryjne, na wypadek wyłączenia prądu.